Stijgende armoede door corona volgens Kras.

Stijgende armoede door corona volgens Kras.

Johan Witters van vzw Kras, de koepel van Genste armoedeorganisaties: “Velen halen zonder ons het einde van de maand niet.”  fvv

Tot 40 procent meer Gentenaars in de rij voor voedselhulp: “Zelfs sekswerkers komen aankloppen”

GENT –  

Het aantal mensen dat terugvalt op materiële en voedselhulp is de voorbije maanden fors gestegen. In de buurt rond de Sleepstraat ging het in april om een toename van veertig procent. Zelfs sekswerkers komen aankloppen. “We hebben het einde van de crisis nog niet gezien.”

TULY SALUMU

Door corona zijn steeds meer Gentenaars afhankelijk van materiële en voedselhulp. Vorig jaar ging het om 14.000 mensen. Nu zijn er dat 15 à 20 procent meer. Dat blijkt uit gegevens van Kras vzw, de koepel van de Gentse armoedeorganisaties. 

LEES OOK: “Aantal Gentenaars in nood fors toegenomen”

De cijfers variëren enorm van wijk tot wijk. In Gentbrugge en Ledeberg ging het in april om een stijging met een kwart. In Sluizeken-Tolhuis-Ham en de Muide is zelfs sprake van een toename met veertig procent. In Nieuw Gent was er geen grote stijging. 

“Dat is op zich niet vreemd”, zegt medewerker Johan Witters. “In die wijk deden veel mensen vóór de coronacrisis al een beroep op materiële steun. In Sint-Denijs-Westrem daarentegen woonden niet veel mensen in armoede. Maar daar zien we nu ook een serieuze groei.” 

Zwartwerkers

Het is alle hens aan dek bij de armoedeorganisaties. De piek van april is inmiddels voorbij, maar de cijfers blijven hoog. Zorgwekkend, volgens Witters. “Het ziet ernaar uit dat de tewerkstelling zich niet snel zal hervatten”, zegt hij. “Er zijn veel mensen die de komende maanden werkloos zullen blijven. Mensen zitten in overlevingsmodus en bouwen langdurige problemen op. We hebben het einde van de crisis nog niet gezien.” 

Vooral het aantal nieuwe klanten neemt toe. “Buitenlandse studenten, zwartwerkers maar ook mensen uit de seksindustrie”, aldus Witters. “Zij vallen plots terug op 0 euro. Zonder ons halen ze het einde van de maand niet. Ze zijn totaal afhankelijk van hulp.”

Al zit niemand letterlijk te verhongeren. De voedselhulp is een manier voor gezinnen om toch de huur of elektriciteitsfactuur te kunnen betalen. 

Voorlopig kan de vzw het nog bolwerken. De Stad maakte extra middelen en personeel vrij – goed voor een bedrag van minstens 100.000 euro verspreid over twee jaar. Maar ook Gentenaars deden een duit in het zakje. Denk aan bedrijven, horeca-uitbaters en serviceclubs. ”Gelukkig is die solidariteit er geweest”, zegt Witters. “Onze evenementen om geld in te zamelen zijn door corona allemaal weggevallen

(De Gentenaar)

dirk

Geef een reactie