Een week nadat De Tinten op plaatsbezoek trok, moeten de Roemenen de Hurstweg verlaten

Een week nadat De Tinten op plaatsbezoek trok, moeten de Roemenen de Hurstweg verlaten

56 Oost-Europeanen krijgen tijdelijke plaats op doortrekkersterrein in Drongensesteenweg

Achter de Wiedauwkaai is de verhuizing begonnen van een caravankamp van Oost-Europese Romagezinnen. De groep verblijft al anderhalf jaar op een terrein van De Lijn, maar moest daar weg. De Stad verhuist haar voorlopig naar de Drongensesteenweg.

Met verhuiswagens zijn maandagochtend zes caravans weggehaald uit het kamp bij de Wondelgemse Meersen. 56 Oost-Europeanen, onder wie heel wat kinderen, kamperen sinds de zomer van 2018 op een braakliggend terrein in de Hurstweg, een zijstraat van de Wiedauwkaai. Al hun hebben en houden wordt nu verplaatst naar een officieel doortrekkersterrein op de Drongensesteenweg. Werkers van de Stad hielpen het modderige terrein te ontruimen.

Zwerftocht

Op de Drongensesteenweg mogen de Romagezinnen tot november twee percelen betrekken, tot een ander terrein in de Afrikalaan is klaargemaakt. Daar mogen de Roma drie jaar in containerwoningen verblijven, in afwachting van een duurzame oplossing.

Het was toenmalig SP.A-burgemeester Daniël Termont die in de zomer van 2018 heeft beslist dat de groep tijdelijk achter de Wiedauwkaai mocht blijven staan. De gezinnen zwierven al jaren door de stad en betrokken kraakpanden en allerlei geïmproviseerde kampementen.

“De bedoeling is om de groep begin november naar de Afrikalaan te verhuizen”

Om een einde te maken aan die zwerftocht, werd beslist dat de groep onder strikte regels in het caravan­kamp mocht blijven. Maar ‘tijdelijk’ werd anderhalf jaar en de eigenaar van de grond, De Lijn, wou dat het terrein tegen eind februari werd leeggemaakt. De vervoersmaatschappij wou van de grond een oefenterrein maken maar trok vorige week, twee weken vóór de deadline, haar plannen alsnog in.

Ondertussen had het Gentse stadsbestuur met veel moeite een nieuwe plek gevonden voor de groep, in de Afrikalaan. De families zouden hun caravans moeten achterlaten en in container­woningen trekken. Daar zullen ze strikt worden begeleid naar werk, kunnen ze Nederlandse les volgen en kunnen de kinderen naar school. Maar omdat dat terrein nog lang niet klaar is en De Lijn haar deadline van eind februari niet wou verschuiven, moest een nieuwe ‘tijdelijke’ plek worden gevonden. 

Wooncontainers

Dat werd het doortrekkersterrein in de Drongensesteenweg, een plek waar reguliere woonwagenbewoners vijf keer per jaar drie weken mogen staan. De Roma­groep krijgt uitzonderlijk de toelating om er tot november te blijven. De bewoners van de zes caravans die gisteren op vrachtwagens werden gezet, verhuisden meteen mee naar Drongensesteenweg. De operatie was aangekondigd en verliep zonder incidenten. De rest van de week worden de resterende mobiele woningen – nog een tiental – verhuisd. 

Ondertussen onderhandelt het stadsbestuur voort over het terrein in de Afrikalaan. “Er lopen onderhandelingen met potentiële uitbaters en leveranciers voor de wooncontainers”, zegt de woordvoerder van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “De bedoeling is de groep begin november daarheen te verhuizen.”

“Het doel blijft hetzelfde”, zei De Clercq deze maand in een commissie van de Gentse gemeenteraad. “De kampen beëindigen en deze mensen een duurzaam alternatief bieden, met rechten en plichten.”

De Roma­groep werd anderhalf jaar geleden verplicht om een reglement met afspraken te ondertekenen. Daarin staat onder meer dat ze een vergoeding moeten betalen voor het terrein. Dat reglement wordt mee overgedragen naar het doortrekkersterrein.

Daar is het reguliere tarief voor een woonwagen 7,20 euro per dag. De Roma­ betalen 100 euro per maand voor water en elektriciteit. Om de ingenomen ruimte te compenseren voor de reguliere woonwagenbewoners, zijn plaatsen vrijgemaakt op de camping van de Blaarmeersen.

Welk budget met de hele operatie is gemoeid bij de Stad Gent, is nog niet bekendgemaakt.

Het Nieuwsblad (Bert Staes)

dirk

Geef een reactie