Housing first in Gent, een radicale aanpak van dakloosheid

Housing first in Gent, een radicale aanpak van dakloosheid

GENT

Een nieuwe aanpak die in Finland spectaculaire resultaten oplevert, moet ook in Gent de langdurige dakloosheid wegwerken.

“Hoe zou ik nu iets aan mijn gezondheidsproblemen kunnen doen als ik geen fornuis heb om zelf gezond te koken? Of als ik de hele dag moet zoeken naar een slaapplek?”

Als ex-dakloze weet Hanne (zie hiernaast) waarover ze spreekt. De Stad Gent zit helemaal op haar lijn met het project Housing First. “Het principe daarvan is dat je de dakloze eerst een huurwoning geeft en pas dan aan zijn of haar problemen werkt”, zegt schepen van Wonen Tine Heyse (Groen). “In Finland heeft dat de langdurige dakloosheid weggewerkt. Ook hier willen we op termijn de nachtopvang helemaal afschaffen.”

De eerste resultaten van Housing First zijn veelbelovend. “Van de enkele tientallen langdurig daklozen die in Gent een sociale woning kregen toegewezen, komt 90 procent niet opnieuw op straat terecht”, zegt schepen van Armoedebestrijding Rudy Coddens (SP.A). Gent heeft heel wat ambitie op dit vlak, en is ook trekker van het Europese project ROOF. Samen met negen Europese partnersteden wil de Stad met een huisvestingsgerichte aanpak structurele dakloosheid beëindigen.

De Stad zal tegen 2022 ook elf zogenaamd ‘robuuste woningen’ bouwen in de Hogeweg. Dat zijn kleine, stevige woningen specifiek bedoeld om mensen met een verleden van dakloosheid “opnieuw te leren wonen”.

Gent telt naar schatting 300 tot 500 daklozen en 1.300 unieke bezoekers van de centra voor nachtopvang. Dat aantal is volgens het stadsbestuur nog een onderschatting van het reële probleem.(gn)

Bron Het Nieuwsblad

dirk

Geef een reactie