De kindjes van de Reno gaan (voor het eerst) naar school

De kindjes van de Reno gaan (voor het eerst) naar school

Met het nijpende lerarentekort en de stijgende werkdruk hebben ze al heel wat aan het hoofd. En toch hebben de basisscholen Sint-Bernadette en Melopee geen seconde getwijfeld om middenin het jaar een stoeltje bij te schuiven voor de kinderen van het asielponton Reno. “Ieder kind heeft recht op deftig onderwijs.”

De eerste passage van het drijvende asielcentrum was voor de scholen geen feest. Kinderen moesten op eigen houtje de soms onveilige weg naar school afleggen. En zodra ze waren ingeburgerd en vriendjes hadden gemaakt, moesten ze plots weer weg omdat toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) had beslist het ponton veel vroeger dan verwacht te sluiten. 

“Er was zelfs geen tijd om afscheid te nemen”, zegt directrice Veerle De Paepe. “We hebben Fedasil duidelijk gezegd dat we dat geen tweede keer willen meemaken.”

In basisschool Sint-Bernadette in Sint-Amandsberg vangt zij momenteel vier kindjes op. In de muzikale school Melopee in dezelfde gemeente zijn dat er zelfs 17. “Daarmee zitten we boven onze capaciteit”, zegt directeur Bart Devaere. “Maar ik ben nogal een wereldverbeteraar. Broers en zussen uit elkaar halen wilde ik niet. De kinderen hebben het al moeilijk genoeg. De Reno is al geen luxehotel, laat ons hen dan de ellenlange zoektocht naar een school besparen. Ze hebben deftig onderwijs nodig en een warme thuis.” 

De directrice Veerle De Paepe van basisschool Edugo Sint-Bernadette

Het zijn de enige basisscholen in Gent die sinds eind vorige maand asielzoekertjes van het ponton opvangen. Tieners gaan naar KTA Gito Groenkouter. Maar eigenlijk komen al die extra leerlingen allesbehalve gelegen. Net zoals overal worstelen de scholen met een nijpend lerarentekort. “Het is veel om erbij te nemen”, zegt De Paepe. “Toch heb ik geen seconde getwijfeld. Alle kinderen hebben recht op onderwijs. We kunnen hen toch niet naar de andere kant van de stad sturen?” 

Melopee zit dan weer middenin een drukke verhuizing naar een nieuw gebouw in de Oude Dokken. De muzikale school wil de asielzoekertjes een glansrol geven tijdens de officiële opening op 16 maart. “Dan geeft de school een optreden en willen we hen ook laten schitteren”, zegt Devaere. “Daarom zijn we op zoek naar mensen die Spaanse of Arabische liederen met hen kunnen inoefenen.”

Eerste keer naar school 

Omdat de kinderen de taal niet machtig zijn, is lesgeven niet evident. Gelukkig verloopt de samenwerking met Fedasil een pak vlotter dan de vorige keer. “Er komt vaak iemand mee om te tolken”, zegt De Paepe. “Er is begeleiding op de bus naar school en we krijgen een beschrijving van elke leerling en diens achtergrond. Er zijn zelfs plannen voor een school­bezoek op de boot. En de kindjes zelf? Die zijn superblij. Voor sommigen is het de allereerste keer dat ze naar school kunnen gaan. Daar doen we het toch voor.”

bron Het Nieuwsblad

dirk

Geef een reactie