Vraagstaart Arthur met het grote interview in onze boekenshop

Vraagstaart Arthur met het grote interview in onze boekenshop

Interview: Boekenwinkel van “De tinten” met Luc Cocquyt, verantwoordelijke shop

Hoe lang is de boekenwinkel er?

De boekenwinkel is er sinds het jaar 2000, ikzelf ben hier vier jaar actief. De boekenwinkel heeft een sterke ontwikkeling gekend nadat ik in de boekenwinkel begonnen ben, omdat ik een paar ideeën had rond ruimer publiek bereiken. Ik ben begonnen met een aantal zeldzame boeken op de website aan te bieden. Daardoor bereiken we mensen die we anders niet zouden bereiken. Iemand die ons niet kent, maar een specifiek boek zoekt, kan hierdoor geholpen worden. Het is zo dat google onze website indexeert, dus wanneer iemand een bepaald zeldzaam boek zoekt en wij hebben het, zal google ook ons in de zoekresultaten weergeven. Waardoor de mensen ons leren kennen. Ze kunnen het dan komen afhalen. Wanneer ze het boek niet komen ophalen dan sturen we het op en hebben we extra inkomsten. Inkomsten die we anders niet zouden hebben. Dit is een evolutie van de laatste drie jaar. Het eerste jaar was ik eerder wat op verkenning en keek ik vooral welk publiek er kwam. De ruimere verspreiding is daarna gebeurd.

Wie startte dit initiatief?

Wie het initiatief startte weet ik eigenlijk niet, omdat ik hier nog maar vier jaar ben. Wat ik wel weet is dat ze gestart zijn met postzegels te verkopen. De boekenwinkel zelf is ontstaan doordat ze een enorme stock gekregen hebben, die helemaal niet geordend was. Die hebben ze dan geleidelijk aan gesorteerd en archieven van gemaakt. 

Welke meerwaarde heeft volgens jou de winkel voor De Tinten?

Dat de mensen ons leren kennen. Iemand komt een boek ophalen waardoor hij De Tinten en hun problematiek leert kennen. Ook financieel brengen wij heel wat op om de kosten te kunnen dragen van de werking.

Zijn er bepaalde onderwerpen die er uitspringen in de boekenwinkel of er bewust geplaatst zijn om een bepaald publiek te trekken?

Jazeker. Wij hebben onder ander het uitgebreidste boekenaanbod van tweedehandsboeken over religie in het Gentse. Omdat wij geregeld donaties krijgen van kloosters die hun bibliotheek reorganiseren of afbouwen, of wanneer een priester overlijdt dan krijgen wij vaak die boeken. Dus wij hebben op dat gebied een heel uitgebreid, gespecialiseerd aanbod. Mensen die binnen die sector actief zijn kennen ons en komen ook naar hier. Religie verkoopt bij ons even goed als literatuur. 

Wat mist er volgens jou nog in de boekenwinkel? Wat zou de boekenwinkel nog nodig hebben om meer mensen te bereiken en open te bloeien, of heeft de boekenwinkel volgens jou zijn hoogtepunt al bereikt?

Wat wij nog nodig zouden hebben is een gunstigere locatie. Het zou ons beter uitkomen als we dichterbij de stad zouden gelegen zijn. Ergens waar er meer passage is, waar er meer shoppers rondlopen. Dat zou de winkel nog meer kunnen doen draaien. Maar uiteindelijk is de boekenwinkel maar een secundair gegeven binnen de werking van De Tinten. Onze basiswerking is de voedselondersteuning, de sociale dienst en de medische ondersteuning. De boekenwinkel is dus eigenlijk een randverschijnsel dat helpt met naambekendheid en financiële ondersteuning. Wat nog zou helpen is dat we ons meer zouden inzetten in meedoen aan markten. Met een standje aan de Ajuinlei gaan staan of met rommelmarkten meedoen. Maar dat vraagt heel veel logistieke inspanning en uren aanwezigheid. Het zou de winkel gunstiger uitkomen, maar dat kunnen wij niet doordat we daar te weinig mensen voor hebben en de tijd niet. We zijn uiteindelijk allemaal vrijwilligers. We hebben wel een aantal goede contacten met eigenaars van boekenhandels die op de Ajuinlei staan. Die komen bij ons aankopen doen, ze betalen geen dure prijs, waardoor zij dan verkopen aan drie keer de prijs meestal. Maar zij zitten met een investering. Ze hebben aangekocht, blijven ze ermee zitten, dan blijven ze ermee zitten. Wij zijn de boeken kwijt. Op die manier bereiken we nu ook een aantal mensen die naar een bepaald boek vragen en dan wordt er gezegd: ‘Je moet eens gaan kijken bij De Tinten’. Soms ga ik ook zelf de boeken leveren of verkoop ik het op de Ajuinlei zelf aan de standhouder. Dan blijf ik er een beetje rondhangen en als mensen dan iets vragen kan ik vanuit De Tinten ook eventuele toelichting geven en een foldertje geven. 

Hoeveel vrijwilligers werken er hier?

In de boekenwinkel hebben wij iemand die gespecialiseerd is in religieuze boeken, die volgt de afdeling religie op. Wij hebben iemand, een voormalig directeur van een middelbare school die houdt zich bezig met kinderboeken. Hij is ook kunstenaar en houdt zich bezig met grafiek. Hij is verantwoordelijk voor de boeken over kunst. We hebben een historicus, die houdt zich bezig met geschiedenis en de Franse literatuur. En als slot, ikzelf ben germanist van opleiding en ik hou me bezig met Nederlandse en Engelse literatuur. We zijn in die zin gespecialiseerd per afdeling. Daardoor kunnen we ook direct een selectie maken met wat er binnenkomt en gerichter werken

dirk

Geef een reactie